Branchegroep voor grootverspaners

Dutch Heavy Machining Association

Bij AFMI zijn ze specialist in veel verschillende productietechnieken. Witmetaal gieten is daar één van. Maar hoe gaat dat proces in zijn werk? En wat maakt het zo’n specifieke techniek? Expert Rudi vertelt er alles over!

Nadat hij klaar was met de constructieopleiding rolde Rudi het verspaningsvak in. Inmiddels werkt hij alweer 10 jaar met veel plezier bij AFMI. “Door de jaren heen heb ik meerdere werkzaamheden gedaan. Ik begon met bankwerken, maar ben inmiddels geschoold tot frezer. En wat ik daarnaast ook nog steeds doe: witmetaal gieten!” Met deze bewerking wordt gesmolten witmetaal in een vorm gegoten, waarna het afkoelt en stolt. “De onderdelen die we maken vind je met name terug in de scheepsbouw of roterende machines zoals stoomturbines, pompen en compressoren.”

Witmetaal gieten is een uitdagende productietechniek die vraagt om veel nauwkeurigheid. “Dankzij een inmiddels gepensioneerde AFMI-er kreeg ik de techniek onder de knie en maakte ik me deze helemaal eigen”, vertelt expert Rudi. Benieuwd wat hij er nog meer over te vertellen heeft? Klik hier voor meer informatie!